Сателитните навигационни системи като GPS са все по-важни за търговските, военните и други критични приложения, от насочването на самолети, кораби и аварийни служби към подпомагане на милиони хора да намерят пътя си при пътувания с автомобили.

Според едно скорошно правителствено проучване разрушаването на сателитната навигация ще струва на икономиката на Обединеното кралство 1 милиард паунда дневно.
Правителството на  Великобритания иска да остане включена в програмата „Галилео“ след Brexit и преговаря с Европейската комисия. Но без да е сигурно, че британската индустрия може да си сътрудничи на равна основа сега и в бъдеще и без достъп до необходимата информация, свързана със сигурността, за да разчита на „Галилео“ за военни функции като например ракетното ориентиране, на Великобритания може би ще прекрати бъдещото си участието в този проект.

Космическата агенция на Обединеното кралство на този етап, ще разгледа създаването на възможности за изграждането на британска глобална навигационна спътникова система, която да отговаря изцяло на изискванията за сигурност в Обединеното кралство.

18-месечният проект за инженеринг, проектиране и разработка ще предостави подробна техническа оценка и график за глобалната система за позициониране в Обединеното кралство.

Това би осигурило както граждански, така и криптирани сигнали и ще е съвместимо с американската GPS система за позициониране. За база ще бъде използване опита на британската промишленост в разработването на технологията и криптирането на „Галилео“ на ЕС.

Бизнес-секретарят Грег Кларк заяви: „Великобритания е световен лидер в космическата индустрия и спътниците. Ние инвестираме в алтернативен вариант на“ Галилео „, за да гарантираме, че нашите бъдещи нужди от сигурност ще бъдат удовлетворени, използвайки водещия световен космически сектор в Обединеното кралство.Великобритания има умения и опит да създаде собствена суверенна сателитна система и съм твърдо решен да се възползваме напълно от възможностите.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *