Двадесет и четири сателита обикалят Земята два пъти на ден и предават сигнали на приемниците на глобалната система за позициониране (GPS). Системата е собственост на американската армия, но всеки в света може да я използва. Това може да бъде животоспасяващо средство за хора с деменция.

Хората с деменция могат да използват GPS устройство, за да се чувстват по-безопасни при ходене на открито. Устройствата осигуряват допълнителни функции, като бутон за аларма,входящо повикване,възможност за прослушване за да помогнат при нужда от помощ. Местоположението на лицето, носещо устройството, може да бъде видяно на компютър, таблет или мобилен телефон. GPS обаче работи най-добре, когато устройството или приемникът е на открито.

Смята се, че 40% от хората с деменция, може да се загубят в даден момент, а около 5% може да се изгубят многократно. Над 1,000 души с деменция са съобщени за изчезнали в Обединеното кралство през 2014-15. Статистиката сочи, че голяма част  от хората с подобен проблем биват заключвани от своите близки, за да се избегне възможността човека да излезе и да се изгуби. Този проблем с напредването на технологиите може да бъде решен посредством поставяне на GPS устройства по формата примерно на „умни часовници“.

Важно е да се спомене, че някои хора виждат GPS тракери като нарушение на гражданските свободи, докато други го считат за ефективно средство за поддържане на безопасността на човека. Като цяло професионалистите в областта на здравеопазването и социалните грижи смятат, че системата е етично проблематична, докато семейството, което се грижи за свой близък с подобен проблем, смята, че е полезно да се използва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *