Ако имате фирма за превоз на дърва или пък сте шофьор на превозно средство за дървесина, може би се чудите дали е добре да инвестирате в GPS система.

Накратко, GPS устройствата са задължителни за камиони, превозващи дърва. Но нека разгърнем темата в повече детайл. 

Защо е необходимо да се използва GPS за камиони с дърва

Докато преди години GPS проследяването се считаше за лукс или бонус, който не всеки можеше да си позволи, днес то се превръща в задължителен елемент за различни бизнеси и сфери. След 11.11.2015, GPS за превоз на дърва също се превърна в задължение, което всеки собственик или ползвател на товарно превозно средство трябва да спазва. На тази дата бе обявена Заповед № 796 от ИАГ или Изпълнителната агенция по горите, която цели да гарантира контрола и опазването на горските територии. Всички превозни средства, които транспортират дървесина или недървесни горски продукти, е задължително да бъдат оборудвани с GPS системи. 

С други думи, GPS за камиони с дърва отдавна на е опция а регламент, който е редно всеки да спази. А защо е необходимо този закон да бъде в сила? Наредбата цели да помогне за контрола и опазването на горските територии. По този начин се гарантира и контрол над транспортирането на дървесина. 

Истината е, че инсталацията на GPS не е единственото нещо, за което задължително да се погрижите. Нужно е да се уверите, че системата работи пълноценно, че предава информация в реално време, че съхранява данни за маршрутите, по които камионът е преминал и други. Нека разгледаме какво още трябва да имате предвид. 

Какво трябва да знаете за услугата GPS за превоз на дървесина

Ако все още нямате GPS система за проследяване, но сте в процес на търсене на подходящ партньор, е добре да бъдете запознати с по-конкретните изисквания или това, което можете да очаквате. В случай, че се занимавате с превоз на дървесина, ето някои от основните неща, които е добре да проверите или да изисквате от вашия GPS партньор:

  • Необходимо е всеки камион с инсталиран GPS модул да получи Удостоверение на GPS услугата от доставчика. По този начин се доказва, че превозното средство разполага с надеждна GPS система.
  • Инсталираният GPS модул е необходимо да бъде активен и да предава реална информация на живо относно локацията на камиона за превоз на дървесина към система за GPS координиране.
  • Задължително е GPS системата да пази информация относно маршрутите, по които превозното средство е минало в последните три календарни месеца.
  • При евентуална необходимост и поискване от контролните органи, собственикът на превозното средство трябва да може да предостави данните за маршрута на камиона през последните три календарни месеца от датата на изискване на справка.
  •  Препоръчително е собственикът или ползвателят на превозното средство за дървесина да се проверява редовно дали GPS устройството функционира правилно и предоставя данни непрестанно. 
  • Превозни средства без GPS устройство нямат право да превозват дървесина по закон.

Какви са ползите от използването на GPS за камион

Съществуват множество фирми за GPS проследяване. Но изборът на правилния партньор ще гарантира, че сте от добрата страна на закона и съдействате за опазването на горските територии. Като професионална фирма за GPS за камиони, ние успешно покриваме всички изисквания на Изпълнителната агенция по горите. Ние ще предоставим надеждно и професионално GPS устройство, както и компоненти, които предпазват устройството от манипулации или неочаквани ситуации, като аварии. 

При нас можете да разчитате на специализиран монтаж и достъп до интернет програма и мобилно приложение. Това ще ви позволи да наблюдавате превозните средства в реално време върху Google карти. Единственото, което ще ви е необходимо, е потребителско име и парола. Ще получите и достъп до различни справки и данни за превозните средства с GPS в рамките на три календарни месеца. Ще ви бъдат предоставени и всички необходими документи, които доказват и удостоверяват инсталирането на GPS система. Не на последно място, инсталирането на GPS за камиони ви дава възможността да изградите система за видеонаблюдение и да осигурите необходимите контрол и защита на вашите превозни средства за дървесина. 

Дори и инсталирането на GPS за камиони с дърва да е задължителен процес, той може също така да е изключително положителен и допринасящ за вашия бизнес. Уверете се, че превозните средства се движат по разписание, следват инструкции и бъдете сигурни, знаейки къде се намират във всеки един момент.

2 thoughts on “Трябва ли GPS за превоз на дърва?

  1. Ако не се занимаваш основно с извозване на дърва а си имаш собствено камионче за лични нужди може ли да си извозя дървата които са си за мен

    1. Да може но трябва да имате монтирано GPS устройство на превозното средство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *