Глобалната навигационна спътникова система (GNSS) е общ термин, описващ всяко спътниково съзвездие, което предоставя услуги за позициониране, навигация и синхронизация (PNT) на глобална или регионална основа.

Докато GPS е най-разпространената глобална навигационна спътникова система, други нации се стремят или разполагат със собствени системи, за да осигурят допълващи се независими услуги за позициониране, навигация и синхронизация. Основните от които са:

1. Навигационна спътникова система BeiDou (BDS)
BeiDou или BDS е регионален GNSS, притежаван и експлоатиран от Китайската народна република. Китай понастоящем разширява системата си, за да осигури глобално покритие с 35 спътника до 2020 г. BDS беше наричана по-рано Компас.

2. Galileo
Galileo е глобален GNSS, притежаван и управляван от Европейския съюз. ЕС обяви началото на първоначалните услуги „Galileo“ през 2016 г. и планира да довърши системата от 24 + сателита до 2020 г.

3. GLONASS (Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema или Глобална навигационна спътникова система) е глобален GNSS, притежаван и експлоатиран от Руската федерация. Напълно функциониращата система се състои от 24 + сателита.

4. Индийска регионална навигационна спътникова система (IRNSS) / навигация на индийското съзвездие (NavIC)
IRNSS е регионален GNSS, притежаван и управляван от правителството на Индия. IRNSS е автономна система, предназначена да покрива индийския регион и 1500 км около континенталната част на Индия. Системата се състои от 7 спътника и трябва да бъде обявена за оперативна през 2018 г. През 2016 г. Индия преименува IRNSS като навигационно индийско съзвездие (NavIC, което означава „моряк“ или „навигатор“).

5. Квази-Зенитна сателитна система (QZSS)
QZSS е регионален GNSS, притежаван от правителството на Япония и управляван от QZS System Service Inc. (QSS). QZSS допълва GPS за подобряване на покритието в Източна Азия и Океания. Япония планира да разполага с оперативно съзвездие от 4 спътника до 2018 г. и да я разшири до 7 спътника за автономна способност до 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *